Windows 11’e yeni dosya sistemi desteği geliyor

Windows 11’in en yeni Insider sürümleri, kullanıcıların ReFS (Resilient File System, Dayanıklı Dosya Sistemi) biçiminde kurulum yapmalarına izin veriyor. Windows Insider dedektifi PhantomOfEarth tarafından Windows 11 Build 27823’de keşfedilen özellik ile kullanıcılar artık NTFS dışında RFS dosya sistemi ile de kurulum yapma seçeneğine kavuşuyor.

Microsoft’un ilk olarak Windows Server 2012 ile birlikte tanıttığı ReFS, daha yüksek performans, veri bütünlüğüne yönelik iyileştirmeler, veri bozulmalarına karşı arttırılmış koruma ve işlenebilen bölüm miktarının 35 petabayta kadar çıkarılması gibi özellikler sunuyor. Ancak, NTFS ile karşılaştırıldığında bazı eksiklikleri de bulunuyor. Örneğin, şu an için önyüklenebilir (bootable) veya çıkarılabilir medyalarda kullanılamıyor.

Bu, profesyonel sunucu sistemlerinde bulunan ReFS özelliklerinin Windows 11’in tüketici sürümüne gelmesinin ilk örneği değil. Geçtiğimiz Ekim ayında, dosya kopyalama hızlarını artırmak için ReFS Blok Klonlama özelliğinin Windows 11 kullanıcılarına sunulacağı tespit edilmişti. Şimdi ise ReFS’in daha geniş bir özellik yelpazesinin tüketici sürümüne taşınması bekleniyor.

ReFS dosya sistemi neler sunuyor?

Microsoft, yeni dosya sisteminin “veri erişilebilirliğini en üst düzeye çıkarmak, çeşitli iş yüklerinde büyük veri kümelerine verimli bir şekilde ölçeklenebilmek ve bozulmalara karşı dayanıklılık sağlayarak veri bütünlüğü sağlamak” amacıyla tasarlandığını belirtiyor. Dayanıklılığa ek olarak, performansın ve ölçeklenebilirliğin de iyileştirildiği bildiriliyor. Ölçeklenebilirlik açısından bakıldığında, ReFS 35 petabayta kadar dosya ve bölüm desteği sunarken, NTFS 256 terabayt ile sınırlı kalıyor.

Ancak, daha önce de bahsettiğimiz gibi ReFS’nin bazı dezavantajları da bulunuyor. Yeni dosya sistemi, önyüklenebilir diskler için kullanılamadığı gibi, dosya sistemi sıkıştırma, çıkarılabilir medya veya disk kotaları gibi diğer NTFS özelliklerini de desteklemiyor. Microsoft, bu özelliklerin eklenmesi için çalıştığını söylüyor.

Related Posts

İsrailli kuantum girişimine IBM’den dev yatırım

İsrail merkezli kuantum teknolojileri girişimi Qedma, IBM’in de katıldığı A Serisi yatırım turunda 26 milyon dolar fon elde etti. Şirketin geliştirdiği QESEM yazılımı, kuantum algoritmaları çalışırken oluşan hataları bastırma ve sonrasında azaltma …

Microsoft’tan yeni işten çıkarma dalgası: 9.100 kişi daha işsiz kalıyor

Geçtiğimiz günlerde işten çıkarmalar yapabileceği konuşulan Microsoft için beklenen gün geldi. Konuşulan rakamlar ise tahminlerin çok ötesinde. Bazı stüdyolarını kapatan Microsoft, 9.000’den fazla kişinin iş akdini sonlandırıyor.

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Kazancı 6 ayda fırladı! Milyoner girişimci, ChatGPT ile para kazanmanın sırrını açıkladı

Yapay zekayla dijital iş modelini dönüştüren girişimci Mason Jones, ChatGPT sayesinde nasıl daha az çalışarak daha çok kazandığını anlattı. Anahtar kelime araştırmasından içerik üretimine kadar pek çok süreci otomatikleştiren Jones, altı ayda beş haneli gelire ulaştı.