Turizm izin belgeli kiralık konut sayısı 22 bin oldu

Günlük Kiralık Evlerle Tatil Masraflarını Azaltma Trendi Hızla Yükseliyor

Tatil masraflarını minimum düzeye indirme arayışında olan tatilciler, lüks tesislerdeki her şey dahil sistem yerine günlük kiralık evleri tercih etmeye başladı. Bu tercih, günlük kiralanan ev sayısının hızla artmasına neden oldu. Online ticaret platformlarının yanı sıra dünya genelinde popüler bir uygulama üzerinden yayılan günlük ev kiralama furyası, Türkiye’de birçok kişiye ek gelir kapısı sunuyor. Ancak ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentileri, konut piyasasında bazı olumsuz etkilere yol açtı. Kira fiyatlarındaki artışın yanı sıra ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları ve konut stoku sıkıntıları gibi sorunlar ortaya çıktı. Emlakçıların kiralık ev bulmakta zorlanmasıyla birlikte, “ayakçı” olarak adlandırılan yetkisiz kişilerin emlakçılık faaliyetlerine giriştiği gözlemleniyor.

İzin Belgesi Olmayanlara Ağır Cezalar Geliyor

Emlak sektöründeki zorlukların çözümüne yönelik olarak, günübirlik kiralanan evlerin denetimi için 1 Ocak 2024’ten itibaren konutların turizm amaçlı kiralanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınması zorunlu hale getirildi. “Turizm Amaçlı Konut İzin Belgesi” bulunan ev sahipleri, konutlarını yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya daha kısa süreyle kiralama imkanına sahip olacaklar. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapanlara ise her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Aynı şekilde, izin belgesi almadan faaliyete devam edenlere 500 bin lira idari para cezası verilecek ve belge alabilmeleri için 15 günlük bir süre tanınacak. İzin belgesi olmadan faaliyetlerine devam eden ve aynı konutu 1 yıl içinde 4 defadan fazla kiraya verenler ise 1 milyon lira cezaya çarptırılacak.

İnternet İlanları Titizlikle İnceleniyor

Yasanın uygulanmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye genelinde “Turizm Amaçlı Kiralanan Konut İzin Belgeli Konut” sayısı ilk yılda 22,939’a ulaştı. Valilik bünyesindeki ekipler, izin belgesi bulunmayan konutlarını günübirlik kiralayanların tespiti için çalışmalarını hızlandırdı. İzin belgesi alan ev sahipleri, belgelerini konutlarına asarak turizm faaliyetlerine başlamakta. Kolluk kuvvetlerinden gelen şikayetler ve bakanlığa yapılan ihbarlar doğrultusunda, online ticaret platformlarındaki ilanlar da titizlikle incelenmeye başlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeli, internet ilanlarını detaylı bir şekilde inceleyerek, izin belgesi olmadan günübirlik kiralama yapanları tespit etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde turizm amaçlı kiralanan izin belgeli konut sayısının en fazla olduğu il Muğla oldu. Muğla’da 6,573 adet konut izin belgesi almış durumda. Bazı diğer illerdeki izin belgeli konut sayıları ise şu şekilde:

  • Antalya – 4,899
  • İstanbul – 2,250
  • Ankara – 203
  • İzmir – 1,959
  • Trabzon – 693
  • Aydın – 660
  • Balıkesir – 1,161
  • Bursa – 138
  • Çanakkale – 535
  • Edirne – 1,235
  • Mersin – 356
  • Kocaeli – 366
  • Rize – 69
  • Sakarya – 594
  • Bartın – 135

Related Posts

Sözleşmeli personel maaş zamları açıklandı: Tavan ücretler belli oldu!

Kamuda görevli sözleşmeli personelin maaşlarına yönelik düzenleme netleşti. Yeni dönemde uygulanacak tavan ücretler ve ek ödeme detayları belirlendi. Sözleşmesi yıl sonunda bitecek personeller için özel ödeme planı hazırlandı.

Trump tarih verdi: Ticaret savaşı sona mı eriyor?

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’a kadar birçok ülkeyle tarifeler konusunda anlaşmış olacaklarını belirtti.

Kuyumcularda sürpriz uygulama: Türkiye’nin tamamında yasaklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartıyla yapılan altın işlemlerinin ardından halk arasında ‘bozdurma’ adı verilen uygulama ile söz konusu altını hızlıca nakde çeviren kuyumcular hakkında işlem başlattı.

Gözler Fed tutanaklarında: Piyasalarda gelecek hafta neler izlenecek?

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, yatırımcılar gözlerini bu hafta yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarına çevirdi. Trump’ın sert ticaret çıkışları, vergi indirimi yasası ve güçlü gelen istihdam verileri piyasaları etkilerken, Asya ve Avrupa’da ticaret belirsizlikleri risk iştahını zayıflattı. ABD’de faiz indirimi beklentileri azalırken, Wall Street endekseleri rekor tazelemeye devam etti.

Bakan Kacır, Gaziantep’te sanayicilerle istişare toplantısında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’de 150 bin hektar olan planlı sanayi alanlarının 2030’da 350 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek “Bu, 60 yılda gerçekleştirilen toplam sanayi alanı büyüklüğünün 2 mislinin üzerine sadece 5 yılda çıkması demektir.” dedi.

ABD’de tarım dışı istihdam verisi açıklandı

ABD’de Haziran ayında tarım dışı istihdam verisi 147 bin olarak gerçekleşti.