Mehmet Şimşek başka market başka söylüyordu: Nedenini kendisi açıkladı

Enflasyon maaşlı çalışan vatandaşların cebindeki bir canavar gibi alım gücünü eritmeye devam ediyor. Düşük zam oranları ile dar gelirli ezilmeye devam ederken geliri nispeten yüksek olan dahi her geçen gün yükselen fiyatlarla enflasyona yenik düşüyor.

Sosyal medya paylaşımlarında ekonomide olumlu paylaşımlar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan’da düzenlenen bir konferansta, vatandaşın gerçeği ile verilerin arasındaki farklılığı açıkladı.

NEDENİNİ KENDİSİ AÇIKLADI

Bakan Mehmet Şimşek, Suudi Arabistan’ın Al Ula şehrinde, IMF ve Suudi Krallığı’nın ortaklaşa düzenlediği konferansta Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

Hala yüksek olan enflasyonun düşüşe geçtiğini ancak iyileşmenin yavaş ilerlediğini belirten Şimşek, dezenflasyon sürecinin sürdürüleceğini vurguladı. Uygulanan sıkı maliye ve para politikalarının etkili olacağını ifade etti.

İyi politikaların yerini hiçbir şeyin tutamayacağını söyleyen Şimşek, “Önemli olan sağlam politikalar ve bu politikaların iyi bir şekilde uygulanması. Bu yıl sıkı para politikası ve daha sıkı maliye politikası ile daha destekleyici gelirler politikasının bir kombinasyonuyla dezenflasyonun sürdürüleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

MEHMET ŞİMŞEK BAŞKA MARKET BAŞKA SÖYLÜYORDU

TÜRK-İŞ açlık ve yoksulluk sınırı Ocak 2025 verileri açıklandı. Ocak 2025’te 4 kişilik bir ailenin temel gıda ihtiyacı için belirlenen açlık sınırı 22 bin 131,06 TL olarak hesaplandı.

Bu hesaplama ile yılın ilk maaşını alan asgari ücretli ilk aydan enflasyona yenilirken en düşük emekli maaşı ile geçinmeye çalışanlar ise açlık sınırının yakını dahi göremedi.

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı. Açlık sınırı, Aralık 2024’te 21 bin 83 TL’den 2025 yılının ilk ayında 22 bin 131,06 TL’ye çıkarken, 22 bin 104 TL olan asgari ücreti yılın ilk ayından aşmış oldu” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Mehmet Şimşek, İstanbul’da düzenlenen Turizm Yatırım Forumu‘nda Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin açıklamalarda bulunurken kötümser olunmasını gerektirecek bir durum olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

Kötümser olmak için hiçbir sebep yok. Türkiye’nin borç sorunu yok. Cari açık sorununu çözdük. Bütçemiz de deprem harcamaları dışında dengelendi. Geriye yalnızca enflasyon yani hayat pahalılığı kalıyor.

Göstergeler üzerinden mevcut ekonomik durumu değerlendiren Bakan Şimşek, deprem harcamaları hariç bütçenin dengelendiğini söylese de vatandaşa yansıyan olumlu bir gelişme henüz gerçekleşmedi.

Related Posts

Yeni bir dünya düzeni arayışı : Dolarsızlaşma

Doların başlıca para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, bu yılın ilk yarısında yüzde 11’in üzerinde gerileyerek 97 seviyesine düştü. Bu, 1973’ten bu yana yılın en kötü ilk yarısı olarak kayda geçti. Endeks, ABD Başkanı Donald Trump …

Bir sektör için ‘kölelik düzeni’ Meclis’ten geçti: Milyonlarca çalışan için büyük tehlike

Anayasa’nın 50’nci maddesine göre işçiler, bir hafta içerisinde 6 gün çalıştıktan sonra kesintisiz şekilde 24 saat izin hakkına sahip olmakta.Bir başka deyişle ücretli çalışanların haftada en az 1 gün izin yapması gerekiyor. Ancak söz konusu …

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.