Malatya’da zirai don etkili oldu: ‘6 Şubat sonrası ikinci afet!’

Malatya’da Zirai Don Afeti Kaysılı Üreticileri Vurdu

Malatya’da etkili olan kar yağışı sonrasında meydana gelen zirai don afeti, kayısı üreticilerini büyük zarara uğrattı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, don afetinin ardından kayısıda oluşan zararın ciddi boyutlarda olduğunu belirterek, yetkililerden şehrin Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmesini ve kapsamlı desteklerin sağlanmasını talep etti.

Geçen günlerde dolu afeti yaşayan Malatya, şimdi de zirai don afetiyle karşı karşıya kaldı. Cumartesi gecesi kent genelinde etkili olan kar yağışı ve sıfırın altında seyreden hava sıcaklığı, kayısılarda büyük zarara neden oldu.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, meslek komitelerinden ve ilçedeki üreticilerden edindikleri bilgilere dayanarak, kayısının şehrin ana tarım ürünü ve ekonomik girdisi olduğunu vurguladı. Sadıkoğlu, “Dün geceki kar yağışı sonrası tüm kayısı bahçelerinde zarar meydana geldi. Hasar tespit çalışmalarının hızla yapılması gerekiyor. 6 Şubat’taki deprem felaketinden sonra şimdi ikinci bir afetle karşı karşıyayız. Kayısıdaki don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır” şeklinde konuştu.

MAGİNDER’DEN AÇIKLAMA

Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir de zirai don afeti sonrası kayısı bahçelerinde meydana gelen zarara dikkat çekerek, Malatya’nın acilen afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulundu. Karademir, Topsöğüt Mahallesi’nde incelemelerde bulunarak, “Malatya’nın yaşadığı felaket büyük. Üreticiler perişan durumda, devletten destek bekliyoruz” dedi.

Geçen hafta yaşanan dolu afetinin ardından bu hafta meydana gelen don olayının kayısı için ciddi zararlar doğurduğunu belirten Karademir, “Üreticilerimizin çoğunun TARSİM sigortası bulunmuyor. Devletin acil olarak Malatya’yı afet bölgesi ilan etmesi gerekiyor. Yetkililerimizi sahada inceleme yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kar yağışı sonrası yaşadıkları deprem felaketinden sonra zirai don afetiyle ikinci büyük felaketi yaşadıklarını belirten Karademir, “Şu an kayısılarımız tamamen zarar gördü. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.

Related Posts

Hükümet faizde direksiyonu kaybetti: 1 milyon liranın getirisi maaş gibi

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası bankalar arasındaki yarış kızıştı. Vadeli mevduat faizleri yüzde 50’ye dayanırken, 1 milyon TL’nin 1 aylık getirisi adeta maaş gibi oldu. İşte banka banka güncel faiz oranları…

Merkez Bankası olağan genel kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde hem fiziki hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi Tekirdağ’da doğal gaz üretimini artırdı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir