Hükümet faizde direksiyonu kaybetti: 1 milyon liranın getirisi maaş gibi

Türkiye’deki Bankalar Yüksek Faiz Oranlarıyla Mevduat Yarışına Girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini artırmasının etkisiyle, bankalar arasındaki mevduat rekabeti tekrar hız kazandı. Özellikle 32 günlük kısa vadeli mevduat hesaplarında faiz oranları, bazı bankalarda yüzde 50’ye kadar yükselerek dikkat çekici seviyelere ulaştı.

Mevduat faizlerindeki bu yükseliş, tasarruf yapmayı tercih edenler için önemli bir fırsat sunarken, büyük miktarlarda parayı değerlendiren yatırımcılar için neredeyse maaşlarıyla yarışan getiriler sağlıyor. 

30 Nisan 2025 tarihinde güncellenen faiz oranlarına göre, 1 milyon TL tutarındaki mevduatın 1 aylık net getirisi, bazı bankalarda 37 bin TL’yi aşmış durumda.

İşte banka banka, 1 milyon TL’nin 32 günlük (1 aylık) vadeli faiz getirileri:

Bankalar arasındaki mevduat faiz yarışının hızlanması, tasarruf yapan vatandaşların yüzünü güldürürken, ekonomide faiz-fiyat dengesi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Büyük miktarlardaki mevduat getirisi, pek çok kişinin ortalama maaşını yakalarken, küçük yatırımcılar da bu yüksek faiz oranlarından faydalanabilmek için farklı hesaplara yöneliyor. 

Ancak uzmanlar, kısa vadeli yatırımların yanı sıra enflasyona karşı reel getiri hesaplamalarının da önemsenmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Enerji ithalatı mart ayında arttı

Türkiye’nin mart ayındaki enerji ithalatı yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Halkın tepki gösterdiği Muğla’da maden sahası ihale edilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MAPEG, Muğla’da yer alan II-B grubu küçük alan maden sahasını, çevresindeki ruhsat sahipleri arasında ihaleye çıkarıyor.

Merkez Bankası olağan genel kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde hem fiziki hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi Tekirdağ’da doğal gaz üretimini artırdı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir