Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Trump merakla beklenen duyuruyu yaptı! Dünya’yı sarsacak demişti

ABD Başkanı “24 saat içinde dünyayı sarsacak olumlu” bir duyuru yapacağını ifade etmişti. Trump, dünyanın merakla beklediği mesajını bugün duyurdu. Trump, açıklamada şu ifadeleri kullandı: İngiltere ile çığır açan bir anlaşma yaptık. Birçok toplantı …

Bakanlık ve UNICEF, çocukların güvenliği için dijital tehditler ve akran zorbalığını masaya yatıracak

Bakanlık ve UNICEF, çocukların güvenliği için dijital tehditler ve akran zorbalığını masaya yatıracak

Erdoğan hedef aldı, MHP harekete geçti: Sokak röportajları için yeni gelişme

Medya, İletişim ve Dijital Mecralardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, partisinin sokak röportajlarının kontrol altına alınması ve sadece yetkilendirilmiş kişilerce yapılması için TBMM’ye kanun teklifi verdiğini duyurdu.

NATO tarihinde bir ilk: Kritik göreve Türk isim getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), NATO’nun kritik öneme sahip ‘İş Birliği ile Güvenlik Direktörü’ görevine bir Türk generalin seçildiğini duyurdu. Alınan bu kararla NATO tarihinde ilk defa Türkiye Brüksel’deki NATO Uluslararası Askeri Karargahı’nda direktör seviyesinde temsil edilecek.

Jandarmalar gece gündüz başında nöbet tutuyor: Zarar verene 577 bin lira ceza uygulanıyor

Hakkari’de farklı bölgelerde açan ters laleler, jandarma tarafından korunuyor. Laleleri koparanlara 577 bin lira idari para cezası uygulanıyor.

Bahar Aksu cinayetinde 4 tutuklama

İstanbul Şişli’de eski eşi tarafından öldürülen Bahar Aksu’nun cinayetine ilişkin olarak 4 kişi tutuklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir