Fosil tarihi değiştirdi: 30 milyon yıl daha önce de yaşıyorlarmış

Avustralya’da 350 Milyon Yıllık Sürüngen Benzeri Hayvan İzleri Keşfedildi

Nature dergisinde yayımlanan son çalışmaya göre, Avustralya’nın Victoria eyaletinde bulunan izler, Karbonifer dönemine, yaklaşık 350 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu keşif, sürüngen benzeri hayvanların evrim tarihini 30 ila 40 milyon yıl geriye götürüyor.

Flinders Üniversitesi’nden paleontolog Prof. John Long, çalışmanın bir orta yazarı olarak, “Bu, kara üzerinde yürüyen sürüngenlerle ilgili dünyanın en eski kanıtıdır. Evrim sürecinin Kuzey Yarımküre’deki fosillere göre 35 ila 40 milyon yıl daha eski olduğu biliniyordu.” dedi.

Modern sürüngenler, kuşlar ve memelilerle birlikte amniot adı verilen bir hayvan grubuna aittir. Bu omurgalılar, embriyoyu çevreleyen bir koruyucu zar içeren yumurtalarla ürer ve bu sayede suya bağımlılıktan kurtulurlar. Bu özellik, amfibilerle aralarındaki en büyük evrimsel farkı oluşturur.

Amniotların, atalarından yaklaşık 320 milyon yıl önce evrimleştiği düşünülmekteydi. Ancak, 350 milyon yıllık pençeli ayak izleri, bu varsayımı ciddi şekilde sorgulamaktadır.

Uppsala Üniversitesi’nden paleontolog Prof. Per Ahlberg, “Sadece tek bir kaya parçasının, modern dört uzuvlu omurgalıların evrim tarihini sorgulamamıza neden olacak kadar büyük bir etkiye sahip olması şaşırtıcı.” şeklinde açıklamada bulundu.

İzler, uzun parmaklı ve pençeli ayaklara sahip küçük bir yaratığın bıraktığı gibi görünmektedir. Pençeler, erken dönem amniotlarında bulunan bir özellik olduğundan, bu canlının ilkel bir sürüngen olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda keşfedilmiş en eski pençeli ayak izleri olarak da nitelendirilen bu izler, büyük bir öneme sahiptir.

Araştırmacılar, sürüngenlerin Devoniyen döneminin sonlarına doğru evrimleşmiş olabileceğini düşünmektedir. Bu dönem, balık benzeri canlıların karaya çıkmaya başladığı zaman dilimine denk gelmektedir.

Related Posts

OpenAI CEO’sundan tepki çeken açıklama

OpenAI CEO’su Sam Altman’ın yapay zekanın çocukların gelecekteki eğitimi ve zekası üzerindeki potansiyel etkisi hakkındaki görüşleri sosyal medyada kavga başlattı.

ATM’deki sarı tuşun arkasındaki büyük sır ortaya çıktı

Bankamatiklerde sıkça gördüğümüz, genellikle tuş takımının sağ üst köşesinde yer alan sarı silme tuşu, yalnızca yanlış tuşlamaları düzeltmek için değil, aynı zamanda önemli bir kullanıcı güvenliği aracı olarak tasarlandı. Ancak çoğu kişi bu tuşun ne işe yaradığını tam olarak bilmiyor.

Apple’dan yeni Apple Games uygulaması

Teknoloji devi, WWDC 2025 etkinliğinde yeni oyun uygulamasını duyurdu

YouTube’un artık çalışmayacağı iPhone’lar

Eski iPhone’lar için destekler yavaş yavaş kesiliyor. Bunlardan biri de Google’dan geldi.

Nintendo Switch 2’nin ekranındaki koruyucu filmi çıkartmayın uyarısı

Yakında ön sipariş veren kullanıcılara ulaşmaya başlayacak olan Nintendo Switch 2 için yeni kılavuz yayınlandı. Buna göre ekranındaki koruyucunun çıkartılmaması öneriliyor.

Serbest Dalış Dünya Şampiyonası tamamlandı: Milliler ikinci oldu

Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu (CMAS) Serbest Dalış Havuz Büyükler ve Gençler Dünya Şampiyonası’nda milli sporcular, 4 altın, 5’er gümüş ve bronz madalya kazandı.