Kripto veri platformu olan CoinGecko’nun son raporu bazı şok edici gerçekleri gözler önüne seriyor. Kripto para birimleri ya da merkezi olmayan ağlar üzerinde çalışan dijital varlıklar son on yılda patlama yaşadı. Ancak, bunlardan bir çoğu daha sonra piyasadan kayboldu, yani öldü. Rapor, ölü kripto paraların çoğunluğunun 2020-2021 boğa koşusu sırasında piyasaya sürüldüğünü gösteriyor. Rapora göre mevcut durumda da kripto paraların en az %50’si ölü sayılabilir.
CoinGecko’nun kripto para raporundan çarpıcı gerçekler!
Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, kripto piyasası son yıllarda hızlı bir büyümü gördü. Özellikle 2021 boğa piyasası sırasında bir çok token piyasaya atladı. Bir kripto veri platformu olan CoinGecko, piyasadaki gelişmelere ilişkin yeni bir rapor yayınladı. Buna göre, 2014 yılından bu yana 24.000’in üzerinde kripto para CoinGecko’nu listesine giriş yaptı. Şimdiye kadar var olan toplam kripto sayısı muhtemelen bu sayıdan çok daha fazla. Ancak, bunların hepsi değişken ve rekabetçi kripto piyasasında hayatta kalamadı ya da gelişemedi. CoinGecko’nun raporuna göre, son on yılda listelediği kripto paraların %50’sinden fazlası ölü olarak kabul edilebilir.
Rapor, “ölü” veya “başarısız” coinleri, bir zamanlar CoinGecko’da listelenen ancak son 30 gün içinde herhangi bir alım satım faaliyetini yansıtmamak gibi çeşitli koşullara bağlı olarak artık devre dışı bırakılan kripto para birimleri olarak tanımlıyor. Bu kategori aynı zamanda sahtekarlık veya ‘rug pull’ olduğu tespit edilen projeleri de içeriyor. Bazı projeler, örneğin ekip dağıldığında, yeniden markalaştığında veya projeyi kapattığında ya da eski tokenler yeterince likit olmadığında veya öldüğünde devre dışı bırakılmayı talep edebilir. Bunlar da ölü coinler sınıfına giriyor.
Ölü kripto paraların çoğu 2021 boğa koşusu sırasında piyasaya girdi
CoinGecko’ya göre, 2014 yılından bu yana platformda listelenen 24.000’den fazla kripto paranın %50’si ya da yaklaşık 14.039’u öldü. Ölü kripto para birimlerinin çoğunluğu 2020-2021 boğa koşusu sırasında piyasaya adımını attı. Bunlardan 7.530’u öldü. Bu da CoinGecko’daki tüm ölü kripto para birimlerinin %53,6’sını oluşturuyor. Rapora göre, söz konusu dönemde CoinGecko’nun listesinde 11.000’in üzerinde kripto para vardı. Ancak, bunların %70’i o tarihten bu yana kepenkleri indirmiş.
Buna karşılık, 2017-2018 boğa koşusu sırasında başlatılan 1.450 proje daha sonra yok oldu. Bu dönemde CoinGecko’nun listesinde üç bin kripto para vardı. Dolayısıyla, benzer bir %70 başarısızlık oranı dikkatleri çekiyor. Uzmanlara göre, 2020-2021 döneminde ölü coinlerin sayısının yüksek olması, tokenların kolaylıkla kullanılabilmesinin yanı sıra meme-coin’lerin popülaritesindeki artışla da ilişkilendirilebilir. Çünkü, birçok meme-coin projesi bir ürün olmadan başlıyor. Dolayısıyla, büyük çoğunluğu kısa bir süre sonra başarısız oluyor.