Bozkır’ın Son Su Değirmeni

Bozkır İlçesindeki Son Su Değirmeni: Geleneksel Değirmencilik

Konya’nın Bozkır ilçesinde geçmişten günümüze ulaşan ve suyla çalışan un değirmeni, Ömer Kök ve eşi Nurkadın Kök tarafından işletiliyor. Ömer Kök, 25 yıldır bu değirmeni çalıştırdığını ve ilçedeki son değirmenci olduğunu vurgulayarak, değirmenin unuttuğumuz mesleklerden biri olduğunu belirtiyor.

Değirmencilik, mevsimsel bir meslek olan ve sadece bahar aylarında su seviyesi uygun olduğunda yapılan bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Ömer Kök, eşi Nurkadın Kök’e bu mesleği öğrettiğini ve artık işin büyük kısmının eşi tarafından yürütüldüğünü ifade ediyor. Buğdaylarının yerli köy buğdayı olduğunu ve elde ettikleri unun esmer olduğunu belirten Kök, değirmenlerinde geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını da ekliyor.

Bozkır ilçesinin Çağlayan Mahallesi’nde bulunan bu son su değirmeni, teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber geleneksel meslekleri kaybolmaya yüz tutan bir hatırayı temsil ediyor. Ömer Kök ve eşi, bu kültürel mirası yaşatmaya devam ederken, gelecek nesillere aktaracak bir çırak arayışında.

Bozkır’ın son su değirmeninde yapılan çalışmalar ise doğal ve geleneksel. Üretim sürecinde hiçbir elektrik kullanılmıyor ve tamamen doğal yöntemlerle kepekli un üretiliyor. Eski zamanlarda buğdaylarını kaya tuzu ile koruduklarını ve bu sayede unun ömrünü uzattıklarını belirten Ömer Kök, unlarının tadının ve kalitesinin ön planda olduğunu vurguluyor.

Bozkır’ın bu tarihi su değirmeni, ziyaretçilerine unlarını almaya gelenler arasında emekli öğretmen Ali Tanrıverdi’yi de ağırlıyor. Tanrıverdi, buranın ununu severek aldıklarını ve su değirmeni unlarına alışık olduklarını belirterek, kasabalarında eskiden 18 su değirmeni olduğunu ancak şimdi sadece bir tanesinin kaldığını ve bu değirmenden aldıkları unla memnun olduklarını ifade ediyor.

Related Posts

Hükümet faizde direksiyonu kaybetti: 1 milyon liranın getirisi maaş gibi

Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası bankalar arasındaki yarış kızıştı. Vadeli mevduat faizleri yüzde 50’ye dayanırken, 1 milyon TL’nin 1 aylık getirisi adeta maaş gibi oldu. İşte banka banka güncel faiz oranları…

Merkez Bankası olağan genel kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde hem fiziki hem de çevrim içi olarak gerçekleştirilecek.

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi Tekirdağ’da doğal gaz üretimini artırdı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir