‘Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum, burası balık cennetiydi’

Burdur’un Karamanlı ilçesi yakınlarında bulunan, geçmişte 100 binin üzerinde kuşa ev sahipliği yapan, 2’si endemik 8 tür balıkla bölgede yaşayanlara da kazanç sağlayan Karataş Gölü son yıllarda yeterli yağış olmaması, yer altı sularının azalması ve kuraklık nedeniyle tamamen kurudu.

Karataş Gölü yakınlarındaki Mürseller köyünden olan ve Burdur merkezde yaşayan emekli öğretmen Eşraf Yurdasiper gölün durumuna dikkati çekmek için kuruyan alanlarda halk oyunu oynadı.

“BURASI HEM KUŞ HEM BALIK CENNETİYDİ”

Eşraf Yurdasiper, “Yaşım 69. Çocukluğumdaki Karataş Gölü ile şu andaki Karataş Gölü hakkında neler hissediyorsun derseniz tüylerim diken diken oluyor. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Bu gölde suyun içinde balıklar, suyun üstünde kuşlar oynardı. Şimdi insanlar oynuyor, ben oynuyorum, koyunlar oynuyor. Eskiden burası hem kuş hem balık cennetiydi. Burada sazan, levrek, ıstakoz vardı. Cıvıl cıvıl bir ortamdı. Ama maalesef bu gölü bu hale getirdiler. Bu gölü bu hale getirenler suçlular demiyorum, sebep olanlar parmak kaldırsın lütfen. Utanmayın. Bu utanılacak işi zamanında siz yaptınız. Bu utanç duvarını siz yıktınız, bu hale getirdiniz. Hiç olmazsa şimdi parmağınızı kaldırın da bu toplum sizi görsün, tanısın. Kaçmayın” dedi.

“TÜRKİYE’DE BUNUN HESABI SORULMUYOR”

Göller Bölgesi’nde başka göllerin de kuruduğunu vurgulayan Yurdasiper, “Bunun sebebi insanlar. İnsanlar gerçekten göllere acımadı. Var mı böyle bir dünya? Böyle laçka bir ortam Türkiye’de var. Gelişmiş ülkelerde bunun hesabı sorulur ama Türkiye’de bunun hesabı sorulmuyor maalesef. Çok üzülüyorum. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Bir gün belki biz değil ama torunlarımız bunun hesabını soracak. Artık göl yatağı, çöl yatağı oldu” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir