E-ticaret vergilerinde dev kaçak: 44,5 milyar

Dijital Alışverişlerdeki Artış Kayıt Dışılık Analizlerini Hızlandırdı

Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, alışverişlerin dijital platformlarda yapılma eğilimindeki artış, kayıt dışılık analizlerini hızlandırdı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformlarından elde edilen gelirleri incelemeye aldı. Bu platformlardan gelir elde eden kişilerin vergi mükellefiyet durumları ile elde ettikleri hasılatın vergi beyanları arasındaki uyumsuzlukları tespit etmek amacıyla yapılan analizde önemli sonuçlar ortaya çıktı.

Yıllık 26,5 Milyar Liralık Hasılat Kayıt Dışı Kaldı

Yapılan analizlere göre, 2021-2022 yıllarında 13 bin 494 mükellefin 18 milyar liralık, 2023-2024 yıllarında ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar liralık hasılatı kayıt dışı olarak bıraktığı belirlendi.

Bu durumda toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat tespit edildi.

Gelir ile Beyan Arasında 122 Milyon Liralık Fark

Analizde, hiçbir mükellefiyet kaydı olmadan ticaret yapan bireylerin de tespit edildiği açıklandı. Detaylı incelemeler sonucunda sektördeki kayıt dışılığa yönelik önemli bulgular elde edildi.

Örneğin, bir bireyin 2021 yılında 895 bin 562 kez işlem yaparak 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği belirlendi. Ancak bu kişinin, elde ettiği gelir ile vergi beyanları arasında 122 milyon liralık fark olduğu ve hiç vergi ödemediği ortaya çıktı.

İzaha Davet Edilen 2 Milyar Liralık Beyan

Vergi daireleri tarafından bu mükellefler izaha davet edilmeye başlandı. Riskli olduğu belirlenen mükelleflerden 3 bin 147’si uyum göstererek 2 milyar lira gelir beyanında bulundu.

Mükellef olmayan 190 birey hakkında yapılan izaha davet sonucunda 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi.

İzaha davet sonucunda gerekli düzeltmeleri yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Çağrılara yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak.

Geçtiğimiz yılın başında e-ticaret sektöründeki ödemelere yüzde 1 stopaj getirilmişti.

‘Vergi Kaybına İzin Vermeyeceğiz’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kaybının izinin artık daha kolay sürüldüğünü belirterek, “Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla sürdürülecek. e-Ticaret geliri elde eden herkes vergi yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda. Vergi cezalarından kaçınmak isteyen tüm mükellefleri beyanlarını güncellemeye çağırıyoruz. Dijitalleşen dünyada vergi kaybına müsaade etmeyeceğiz. Geçtiğimiz yılbaşından itibaren uygulamaya konulan tevkifat uygulaması, kayıt dışılıkla mücadeleye önemli bir destek sağlayacak.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

İspanya’dan Limak’a ceza yolda

Ebru Özdemir’in ‘loading’ paylaşımının üzerinden 10 gün bile geçmeden Barcelona stadyum inşaatının geciktiğini açıkladı. Limak’a 202 milyon Euro ceza kesilebilir.

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada elektrik fiyatları

BYD fabrikası için ilk imzayı attı

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Avrupa’daki ilk üretim tesisinin inşası kapsamında önemli bir adım attı. Şirket, Macaristan’ın Szeged kentinde kurulmakta olan elektrikli otomobil fabrikası için Avusturyalı çelik üreticisi Voestalpine ile stratejik bir tedarik anlaşması imzaladı. Üretimde kullanılacak sac çelikler, Voestalpine’ın Linz’teki tesisinden temin edilecek.

Yediemin Otoparklarındaki Araçların Satışı Hızlandı

Yeni düzenleme ile, 6 ay içinde alınmayan araçlar satışa çıkarılacak, hurda araçlar pazarlıkla satılacak.

İpsala Pirinçli Mantısı Tescillendi

İpsala’nın yerel lezzeti ‘pirinçli mantı’, coğrafi işaretle koruma altına alındı.

TOBB verileri açıklandı: Her üç şirketten biri kapanıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) haziran verilerine göre, 2025’in ilk yarısında kurulan şirket sayısı geçen yıla kıyasla azaldı, kapanan şirket sayısı ise yüzde 14,6 oranında arttı.