Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Eşi kazada öldü, şoförün serbest kaldı

Antalya’nın Alanya ilçesinde beton mikserinin çarpması sonucu hayatını kaybeden Aysel Yıldırım’ın (35) eşi Gencay Yıldırım (47), şoförün serbest kalmasına tepki gösterdi. 5 yaşındaki kızıyla psikolojilerinin bozulduğunu anlatan Yıldırım, “Adaletin tecelli etmesini istiyoruz. Yoksa giden geri gelmiyor” dedi.

Sağ ve sol elini karıştırdı uçak alev aldı

İngiltere’de geçen yıl yaşanan bir uçak yangınının detayları ortaya çıktı. Pilot ve yardımcı pilotun akıl almaz hatası, kayıtlara geçti…

Eski nişanlısını karşısında gören kadın canını kurtarmak için balkondan atladı

Ankara’nın Mamak ilçesinde, tartıştığı eski nişanlısının elinde bıçak olduğunu iddia eden bir kadın, balkondan atlayarak ağır yaralandı. Şüpheli olay yerinden kaçtı.

Sudan’a seyahat etmeyin! Dışişleri’nden flaş uyarı!

Dışişleri Bakanlığı, Sudan’a seyahat edecek vatandaşları uyardı. Bakanlık, zorunlu olmadıkça bu ülkeye seyahat edilmemesi istedi.

Hakan Fidan Varşova’da AB toplantısına katıldı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan Avrupa Birliği (AB) Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı (Gymnich) marjında aile fotoğrafına katıldı.

Avrupa’da 9 Mayıs krizi: Dostál’ın kararı tansiyonu yükseltti

Avrupa Parlamentosu’nda Çekya’yı temsil eden Ondřej Dostál, 9 Mayıs Cuma günü Moskova’daki İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesini anma etkinliklerine katılacağını açıkladı. Dostál, Meçhul Asker Anıtı’na çiçek bırakacağını ancak askerî geçit törenine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir