İnşaat malzemesi sanayi üretimi şubatta azaldı

Türkiye İMSAD’in Şubat Ayı Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), her ay düzenli olarak yayınladığı Aylık Sektör Raporu’nun şubat ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Rapor, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında %1,4 arttığını, ancak 2025 yılına başlarken bu artışın %3 azalışla sonuçlandığını ortaya koydu.

En Fazla Plastik İnşaat Malzemeleri Üretimi Arttı

Rapor, şubat ayında sektörde 5 alt dalda üretimin arttığını gösterirken, 17 alt dalda ise üretimde gerileme yaşandığını belirtti.

2025 yılının ocak-şubat döneminde bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışlarının olduğuna vurgu yapan rapor, bu dönemde plastik inşaat malzemeleri üretiminin %9,8, inşaat amaçlı alçı ürünlerinin %8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımlarının %8,3, yalıtımlı kabloların %6,6 ve seramik kaplama malzemelerinin %5,9 arttığını belirtti. Ayrıca, demir çelik inşaat ürünleri üretiminin %4,9, metal yapı ve yapı parçalarının ise %3,3 büyüme gösterdiği ifade edildi.

Söz konusu dönemde, seramik sağlık gereçleri üretiminin %25,1, kilit ve donanım eşyaları üretiminin %24,6 ve armatür musluk vana valf üretiminin ise %13,3 azaldığı bilgisi paylaşıldı.

İnşaat Sektörü 2025 Yılında %5 Büyüme Potansiyelini Koruyor

Raporda, 2025 yılının ilk 4 ayında yaşanan gelişmeler ışığında, inşaat sektörünün hala %5’lik büyüme potansiyelini sürdürdüğü belirtildi.

İnşaat sektöründe büyümeyi en çok kısıtlayacak unsurun mart ayındaki finansal şoklar ve bunun sonucunda alınan sıkılaştırma önlemleri olduğuna dikkat çekilen raporda, finansal şokların özel sektörü ve hanehalkını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Ayrıca, raporda ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının yükseldiği, finansal şokların enflasyonist etkileri ve inşaat maliyetlerinde artışlar doğuracağı belirtildi. Tüm bu unsurların özel sektörün inşaat faaliyetlerini sınırlayacağı bildirildi.

Deprem Bölgeleri İnşaat Faaliyetlerini Etkiliyor

Raporda, deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının inşaat sektörünü etkilediği vurgulandı. Bölgede yurt içi ve yurt dışı finansman olanakları ile kamu kesiminin, 2025 yılında 295 bin bağımsız bölüm inşa etmeyi hedeflediği belirtildi.

Ayrıca, kentsel dönüşüm için İstanbul’da yaşanan 6,2’lik depremin tetikleyici olduğu ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasının beklendiği ifade edildi. “Yarısı bizden” kampanyalarıyla İstanbul’da kentsel dönüşümün ivme kazanması öngörüldü.

Fotoğraf Kaynağı

Related Posts

Yeni bir dünya düzeni arayışı : Dolarsızlaşma

Doların başlıca para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, bu yılın ilk yarısında yüzde 11’in üzerinde gerileyerek 97 seviyesine düştü. Bu, 1973’ten bu yana yılın en kötü ilk yarısı olarak kayda geçti. Endeks, ABD Başkanı Donald Trump …

Bir sektör için ‘kölelik düzeni’ Meclis’ten geçti: Milyonlarca çalışan için büyük tehlike

Anayasa’nın 50’nci maddesine göre işçiler, bir hafta içerisinde 6 gün çalıştıktan sonra kesintisiz şekilde 24 saat izin hakkına sahip olmakta.Bir başka deyişle ücretli çalışanların haftada en az 1 gün izin yapması gerekiyor. Ancak söz konusu …

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.