Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirincin Arsenik Emilimi Daha Fazla Olabilir

Tarım ve Çevre Uzmanı Dr. Sağlam, pirincin su alanlarında yetişmesinin arsenik emilimini artırdığını belirtti. Dr. Sağlam’a göre, pirinç bitkisi, toprağın ve suyun arsenik ile kirlenmesi durumunda bu zararlı maddeyi kökleri aracılığıyla emerek tanelerine taşıyor. Bu durum, pirincin diğer tahıllara göre daha fazla arsenik içerme eğiliminde olduğunu ortaya koyuyor.

Uzak Doğu ülkelerinde arsenik kirliliğiyle mücadele konusunda yapılan araştırmalara değinen Dr. Sağlam, Türkiye’de bu konuda yeterli çalışma olmadığını vurguladı. Ayrıca, iklim değişikliğinin de pirinçteki arsenik seviyesini artırabileceğine dikkat çekti.

İklim Krizi Durumu Daha da Kötüleşebilir

Dr. Sağlam, ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara atıfta bulunarak, iklim değişikliğinin pirinçteki zararlı maddelerin geçişini hızlandırabileceğini belirtti. Sıcaklıkların yükselmesi ve atmosferdeki karbondioksit seviyesinin artması, gelecekte daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor.

Aşırı Tüketim Kanser Riskini Artırabilir

Arsenik maruziyetinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Dr. Sağlam, kısa ve uzun vadede ortaya çıkabilen etkilerini açıkladı. Mide ağrısı, kusma gibi semptomlar kısa vadede görülürken; akciğer, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklar uzun vadede ortaya çıkabilir. Bu nedenle, pirinç tüketimine dikkat edilmesi önem taşıyor.

Tüketici Tek Başına Korunamaz

Dr. Sağlam, tüketicilerin bireysel önlemlerinin sınırlı olduğunu belirterek, pirinç üretim aşamasında alınacak tedbirlerin daha etkili olacağını söyledi. Su ve toprak yönetiminin iyileştirilmesi, endüstriyel arsenik salınımının önlenmesi ve düşük emilimli pirinç türlerinin geliştirilmesi gibi adımların gerekliliğine dikkat çekti.

Related Posts

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlar

Dr. Jale Demir, hastanın diş beyazlatma nedenin biri de sigarayı bırakmak için motivasyon kazanma isteği olduğunu vurgulayarak, diş beyazlatmanın sadece estetik görünüş değil, bir tedavi olarak bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Herkes böyle uyuyor ama kimse yaptığı hatayı bilmiyor

Yanlış yastık seçimi geceleri sık uyanmaya, boyun ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor. Uzmanlar, vücut yapınıza ve uyku pozisyonunuza uygun doğru yastığı seçmenin, kaliteli bir uyku için ilk adım olduğuna dikkat çekti.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir