Bilim İnsanları Işığın ‘Optik Rotatum’ Yapısını Keşfetti

Harvard Üniversitesi Araştırmacıları Işığın Yeni Yapısını Keşfetti

BİLİM insanları, ışığın ‘optik rotatum’ adlı yeni yapısını keşfettiklerini açıkladı.

Harvard Üniversitesi John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndaki araştırmacılar, ışık ışınlarının yeni bir türünü keşfetti. Bu ışınlar, hareket ederken yalnızca bükülmekle kalmayıp aynı zamanda hızları farklı bölgelerde değişerek benzersiz desenler oluşturuyor. Işığın bu davranışı, doğada sıkça görülen spiral şekillere benziyor. Araştırmacılar, ışığın burgu şeklindeki torkunun zamanla nasıl değiştiğini tanımlamak için ‘optik rotatum’ terimini kullandı.

Fibonacci sayı dizisini (Da Vinci Şifresi ile ünlenen) yansıtan optik rotatum, bir deniz kabuğunda, ayçiçeği tohumlarında ve ağaç dallarında görülen logaritmik bir spiral şeklinde yayılıyor. Bu beklenmedik bağlantı, ışığın temel davranışları ile doğanın evrensel desenleri arasındaki ilişkiye dair yeni ipuçları sunuyor.

Endüstriyel uygulamalarda yüksek yoğunluklu lazerler ve büyük kurulumlar kullanılarak tork değiştiren ışıklar gösterilmişken, Harvard ekibi bu teknolojiyi çok daha düşük maliyetli ve entegre bir cihazda gerçekleştirdi. Bu sayede, optik rotatum teknolojisinin gerçek dünyada kullanılabilirliği ve endüstriyle uyumluluğu artırıldı.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Doçent Ahmed Dorrah çalışmaya ilişkin, “Bu, araştırmamızın beklenmedik en önemli noktalarından biriydi. Umarım uygulamalı matematikte uzmanlaşmış diğer araştırmacılara, bu ışık desenlerini daha fazla incelemeleri ve evrensel imzalarına dair benzersiz içgörüler edinmeleri konusunda ilham verebiliriz” ifadelerini kullandı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.  Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Related Posts

İsrailli kuantum girişimine IBM’den dev yatırım

İsrail merkezli kuantum teknolojileri girişimi Qedma, IBM’in de katıldığı A Serisi yatırım turunda 26 milyon dolar fon elde etti. Şirketin geliştirdiği QESEM yazılımı, kuantum algoritmaları çalışırken oluşan hataları bastırma ve sonrasında azaltma …

Microsoft’tan yeni işten çıkarma dalgası: 9.100 kişi daha işsiz kalıyor

Geçtiğimiz günlerde işten çıkarmalar yapabileceği konuşulan Microsoft için beklenen gün geldi. Konuşulan rakamlar ise tahminlerin çok ötesinde. Bazı stüdyolarını kapatan Microsoft, 9.000’den fazla kişinin iş akdini sonlandırıyor.

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

JPEG ve GIF’in tahtını yıllardır paylaşan PNG, nihayet modern bir güncelleme alıyor. Yepyeni özelliklere kavuşacak olan PNG formatı artık HDR, animasyon ve Exif desteğine kavuşuyor.

Yapay zeka Pokémon oynarken panikledi: Öyle hamleler yaptı ki Google bile şaşırdı

Düşünsenize, bir yapay zeka Pokémon oynuyor. Üstelik canlı yayında. İlk başta “her şeyi kusursuz yapar” diye düşünüyorsunuz, değil mi? Ama işler öyle gelişmiyor…

Kazancı 6 ayda fırladı! Milyoner girişimci, ChatGPT ile para kazanmanın sırrını açıkladı

Yapay zekayla dijital iş modelini dönüştüren girişimci Mason Jones, ChatGPT sayesinde nasıl daha az çalışarak daha çok kazandığını anlattı. Anahtar kelime araştırmasından içerik üretimine kadar pek çok süreci otomatikleştiren Jones, altı ayda beş haneli gelire ulaştı.