Bu şehirlerde yaşayanlar daha fazla doğalgaz faturası ödeyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturasındaki kademeli sistemi doğalgaz faturalarına da entegre etmeyi planlıyor. Yeni düzenleme, her il için farklı doğalgaz tüketim kademeleri belirlemeyi öngörüyor. Bu modelle, soğuk iklimlerde doğalgaz tüketimi yüksek olan illere daha fazla destek verilecek, sıcak bölgelerde ise gerçek tüketim bedelleri yansıtılacak.

HER İLE ÖZEL TÜKETİM KADEME PLANI 

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, yeni düzenlemenin, özellikle soğuk bölgelerde yaşayan vatandaşları olumlu etkileyeceğini belirtti. 

Hakkâri, Erzurum, Ardahan, Muş ve Ağrı gibi iller, bu uygulamadan en fazla faydalanacak yerler arasında yer alıyor. Öte yandan, Adana, Osmaniye, Mersin ve Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde ise daha az destek verilecek.

İLLERE GÖRE DOĞALGAZ TÜKETİMİ 

Son verilere göre, 2023’te hane başına en fazla doğalgaz tüketimi şu illerde gerçekleşti:

Hakkâri: 1.401 m³

Erzurum: 1.348 m³

Ardahan: 1.317 m³

Muş: 1.311 m³

Ağrı: 1.224 m³

En düşük doğalgaz tüketimi ise şu illerde ölçüldü:

Adana: 521 m³

Osmaniye: 527 m³

Mersin: 531 m³

Antalya: 566 m³

İstanbul’da hanelerin yıllık ortalama doğalgaz tüketimi 869 m³, Ankara’da 1.067 m³, İzmir’de ise 736 m³ olarak ölçüldü.

ELEKTRİK TARİFLERİNDE DE DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in aktardığı bilgilere göre, Ali Rıza Öner, sadece doğalgazda değil, elektrik tarifelerinde de bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Özellikle sıcak iklime sahip şehirlerde, klima kullanımı nedeniyle elektrik tüketiminin arttığını belirterek, “Bu illerde mevcut elektrik tüketim sınırları, yüksek faturalara yol açıyor. Elektrik tarifelerinin de iklime göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?

Enerji Bakanlığı, doğalgazda kademeli tarife sisteminin yıl sonuna kadar hayata geçmesini planlıyor. Bu sistemle, gerçek ihtiyaç sahiplerine doğrudan destek sağlanması hedefleniyor.

Related Posts

2025 evde bakım maaşı ne kadar? Mayıs ayı evde bakım aylığı yattı mı?

Evde bakım maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay hak sahiplerine ödeniyor. Peki, 2025 evde bakım maaşı ne kadar? Mayıs ayı evde bakım aylığı yattı mı?

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.