AB, ekonomi ve savunma ihtiyaçlı “yüksek bütçe” istiyor

AB Komisyonu, birliğin uzun dönem bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve’nin (MFF) geleceğine ilişkin hazırladığı çalışmayı yayımladı.

Çalışmada, uzun dönem bütçesinin AB önceliklerine göre şekillendirilmesinin önemine işaret edilerek, mevcut bütçe ve Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı hazırlanan kurtarma programının Avrupa’da vatandaşları, çiftçileri, araştırmacıları, işletmeleri ve bölgeleri desteklediği kaydedildi.

AB’nin ihtiyaçlarının giderek arttığı ve 2028’de başlayacak bir sonraki bütçe döneminin bunu göz önünde bulundurması gerektiği belirtilen çalışmada, “AB bütçesinin hedeflerimize uygun olması, borçlanmanın geri ödemesini sağlaması ve üye ülkelerden istikrarlı ulusal mali katkılar sunması için yeni öz kaynaklar içermesi gerekiyor.” ifadesi yer aldı.

Çalışmada, “Mevcut durum bir seçenek değil. Tercihler yapılması gerekiyor. AB önceliklerine ve hedeflerine odaklanarak her avronun etkisi en üst düzeye çıkarmalı.” yorumuna yer verildi.

AB’ye yönelik yeni sınamalar ve birlikten yeni beklentiler ortaya çıktığı anımsatılan çalışmada, bütçenin güçlendirilmesi ve yeniden gözden geçirilerek geleceğe uygun hale getirilmesi gerektiği belirtildi.

AB bütçesinde yer alan harcama kalemlerine ilişkin ödeneklerin yıllık tavanını önceden belirleyen MFF, kaynakların, AB’nin politika öncelikleri doğrultusunda dağılımını amaçlıyor.

AB bütçesi, kurallar gereği harcamaların üst sınırlarının belirlendiği 7 yıllık dönemler için hazırlanıyor. AB’nin 2021-2027’deki toplam 1,2 trilyon avroyu aşan bütçesini ortaya koyan çerçeve 2020 yılında belirlenmişti. Kovid-19 nedeniyle bu bütçeye ilave olarak 800 milyar avroluk ekonomik paket hazırlanmış, üye ülkelere destek verilmişti.

Uzun vadeli AB bütçesine ilişkin karar, AP onayı ve üye ülkelerin AB Konseyi’ndeki oy birliği ile belirleniyor. Bütçede gelir kalemleri, büyük ölçüde üye ülkeler tarafından aktarılan kaynaklardan sağlanıyor ve denetimini merkezi Lüksemburg’da bulunan AB Sayıştayı yapıyor.

Related Posts

Yeni bir dünya düzeni arayışı : Dolarsızlaşma

Doların başlıca para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, bu yılın ilk yarısında yüzde 11’in üzerinde gerileyerek 97 seviyesine düştü. Bu, 1973’ten bu yana yılın en kötü ilk yarısı olarak kayda geçti. Endeks, ABD Başkanı Donald Trump …

Bir sektör için ‘kölelik düzeni’ Meclis’ten geçti: Milyonlarca çalışan için büyük tehlike

Anayasa’nın 50’nci maddesine göre işçiler, bir hafta içerisinde 6 gün çalıştıktan sonra kesintisiz şekilde 24 saat izin hakkına sahip olmakta.Bir başka deyişle ücretli çalışanların haftada en az 1 gün izin yapması gerekiyor. Ancak söz konusu …

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi

Gayrimenkul satışları ilk yarıda yüzde 15,6 arttı: Tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesi

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.