B12 eksikliği sinir sistemi ve kalp sağlığını tehdit edebilir!

B12 Vitamin Eksikliği Hakkında Uzman Görüşleri

Medipol Mega Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan Çiftçi, yaptığı açıklamada, B12 vitamininin sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumunda önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, eksikliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Çiftçi, B12 eksikliğinin belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi verdi. DNA sentezinde önemli bir işlevi olan B12 vitamininin eksikliğinde uyuşma, karıncalanma, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini aktardı. Ayrıca dilde acıma ve büyüme gibi belirtilerin de B12 eksikliğine işaret edebileceğini kaydetti.

B12 vitamininin hayvansal ürünlerde bulunduğunu belirten Çiftçi, kırmızı et, beyaz et, somon, süt ürünleri ve yumurtanın B12 açısından zengin olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte bitkisel kaynaklı olmadığı için vegan bireylerde eksiklik riskinin yüksek olduğunu belirterek, veganların takviye kullanması ya da B12 açısından zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

B12’nin fazlalığının da önemli olduğunu vurgulayan Çiftçi, gereksiz yüksek doz kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Bu durumun altında yatan ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti.

B12 eksikliğinin tedavisinde beslenme düzenlemesi, ağız yoluyla alınan ilaçlar ve enjeksiyon tedavisi gibi yöntemlerin kullanılabileceğini ifade eden Çiftçi, her durumda tedavi planının hastanın bireysel durumuna göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Erken teşhisin önemine değinen Çiftçi, hastaların B12 düzeyine ilişkin herhangi bir şikayeti olduğunda mutlaka bir doktora başvurması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor

Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sını oluşturan akciğer kanseri, kadınlar ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor. Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel, akciğer kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yakın aralıklarla kansere yakalanan 3 kardeş 10 yıldır verdikleri yaşam mücadelesini kazandı

İstanbul’da Refika ve Beytullah Yuva çiftinin çocukları 14 yaşındaki Abdulsamet, 12 yaşındaki Havva Nur ve 11 yaşındaki Mislinan, yaklaşık 10 yıl önce yakın aralıklarla yakalandıkları lenfomayla olan mücadelelerini, anneleri ve dışarıdan uyumlu donörün bulunmasıyla kazandı.

Uzmanı uyardı: Yanlış estetik müdahalelerin 5 tehlikeli sonucu

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sena İnal Aptoula, bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan estetik işlemlerinin risk taşıdığını belirtti.